2020-12-11 13:19:26• hírek • Bede Emőke

Közigazgatási egységekre lebontva mutatjuk, hol mennyi a fertőzöttségi ráta

A Szatmár Megyei Vészhelyzeti Bizottság pénteki ülésén elfogadták az 58-as számú határozatot, s az ebben foglalt, túl sok újdonságot nem hozó járványügyi óvintézkedések már szombaton, 0 órától érvénybe lépnek. Mutatjuk, melyek ezek közül a legfontosabb szabályok.

  • A határozat értelmében továbbra is kötelező a szájmaszk helyes, tehát orrot és szájat eltakaró viselése minden olyan 5 évnél idősebb személynek, aki közterületen, a munkahelyén, kereskedelmi egységekben vagy épp valamilyen tömegközlekedési eszközön tartózkodik. Az óvintézkedés a megye teljes területére érvényes, függetlenül az adott közigazgatási egységben mért fertőzöttségi rátától.
  • Hat főnél nagyobb csoportokban továbbra sem lehet gyalogosan közlekedni, viszont ez alól értelemszerűen a családtagok kivételt képeznek.
  • A közintézményeknek és cégeknek továbbra is biztosítaniuk kell az előszűrést és a kézfertőtlenítés lehetőségét a belépők számára, legyen szó saját alkalmazottakról vagy épp látogatókról.
  • Azokban a közigazgatási egységekben, ahol a fertőzöttségi ráta 0 és 1,5 ezrelék között mozog, nyithatnak a mozik, valamint lehet koncerteket és előadásokat is szervezni, viszont a termek maximális befogadóképességének csupán 50 százalékát lehet megtölteni. Hasonló a helyzet a vendéglők és kávézók esetében is, melyek hajnali 6 és 23 óra között mind a teraszokon, mind odabent fogadhatják a vendégeket, viszont nem többet, mint a maximális befogadóképesség fele. Nyithatnak ezen felül a játéktermek, kaszinók is, de természetesen itt is az 50 százalékos szabály érvényesül. A szálláshelyek éttermei úgyszintén nyitva tarthatnak az említett időintervallumban, viszont e helyeken is csak fele annyi vendéget fogadhatnak, mint ahányat a maximális befogadóképesség megengedne. Lehetőség van a szabadtéri előadások, koncertek, privát- és kulturális események megszervezésére, viszont ezeken legfeljebb 300 fő vehet részt oly módon, hogy a közönség számára fenntartott székeket minimum két méteres távolságra kell elhelyezni egymástól.
  • Azokban a közigazgatási egységekben, ahol a fertőzöttségi arány 1,5 és 3 ezrelék között változik, szintén nyithatnak a vendéglők és kávézók, illetve a koncert- és előadótermek, viszont ebben az esetben a befogadóképességnek csupán a 30 százalékát lehet megtölteni. A szabadtéri események azonban e fertőzöttségi ráta esetében már tiltva vannak, tehát sem kültéri koncerteket, sem előadásokat vagy fesztiválokat nem lehet szervezni.
  • Azon közigazgatási egységekben, ahol a szóban forgó arány meghaladja a 3 ezreléket, minden marad a régiben, azaz zárva tartanak a mozik, a koncert- és előadótermek, az éttermek pedig továbbra is csak házhoz szállítást vagy elvitelt vállalhatnak. A hotelek és motelek éttermei azonban kinyithatnak, viszont csak és kizárólag a szállóvendégeket szolgálhatják ki. Tilos a szabadtéri események szervezése, és zárva tartanak a játéktermek is.
  • Éjszaka továbbra is kijárási korlátozás van érvényben, azaz éjjeli 23 és hajnali 5 óra között csak saját felelősségre kitöltött nyilatkozattal vagy munkavállalói igazolással lehet elhagyni a lakhelyet.
  • Fertőzöttségi rátától függetlenül a boltok és szolgáltatók hajnali 5 és esti 21 óra között állhatnak az ügyfelek rendelkezésére, ez alól csupán a gyógyszertárak, benzinkutak és a házhoz szállítással dolgozó üzletek képeznek kivételt, melyek non-stop nyitva tarthatnak
  • Továbbra sem szabad ünnepségeket, születésnapokat, bulikat, lagzikat, keresztelőket szervezni, és zárva tartanak a klubok, diszkók és bárok, kocsmák is.
  • Nem nyithatnak a beltéri medencéket üzemeltető egységek és a benti játszósarkok sem, a kültéri medencéket és edzőtermeket pedig az egészségügyi minisztérium előírásainak megfelelően lehet üzemeltetni.
  • Az istentiszteleteket és miséket a szükséges óvintézkedések betartása mellett (maszkviselés, kézfertőtlenítés, fizikai távolságtartás) mind kültéren, mind beltéren meg lehet tartani.
  • Az afrikai sertéspestishez köthető vadászatokon legfeljebb 20 fő vehet részt.

 

Az alábbi szabályok tehát már szombaton 0 órától érvénybe lépnek, így mutatjuk is, hogyan alakul a fertőzöttségi ráta a Szatmár megyei közigazgatási egységekben.




A határozat teljes, román nyelvű szövegét ide kattintva lehet elolvasni.


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: